Jan Svenungsson

Boström, Sören. "Det lutar åt storsuccé för "Virtuell Skorsten",

in: Folkbladet Östgöten, 1.4.2000


Rejdar jublar. Konstverket "Virtuell skorsten " i Motala Ström har börjat vika sig mot vattenytan - och Norrköpings turistchef Reidar Svedahl jublar: - Det här enbart ökar intresset för konstverket, så det är bara att tacka och ta emot!

Igår hände det som inte fick hända: Konstverket "Virtuell skorsten" vid Bergsbron i Motala Ström började vingla och luta sig allt mer ner mot vattenytan. Men Reidar Svedahl, kommunens turistchef, jublar över lutningen! - Det här var det bästa som kunde hända! Det sätter bara ny fart på intresset för vår häftiga skorsten, som plötsligt blivit ett annorlunda konstverk, jämfört med igår.

- Du minns väl hur det gick när tomteluvan på Rådhustornet slets loss av en storm i vintras, säger Reidar Svedahl. Den händelsen blev av riksintresse och följdes upp av att vi satte mössan på plats ännu en gång på tornet.

- Allt hårdbevakat av media hela tiden, vilket gav Norrköpings kommun massor av PR!

- Nu ska vi direkt stötta upp skorstenen med en vajer eller liknande, så den inte rasar ner i Strömmen och försvinner. Men om vi i framtiden rätar upp den igen eller låta den vara kvar i sitt sneda läge, får vi ta ställning till senare.

- Ska man vara lite rolig, har skorstenen blivit Norrköpings svar på "Lutande tornet i Pisa", ler Reidar Svedahl, som precis som vanligt försöker se något positivt i allt som sker. Men varför det här hände, att skorstenen gav vika, är en gåta.

- Troligen har det att göra med tjälen efter vintern och det är ju såna naturkrafter, som man aldrig vet var man har, menar Reidar Svedahl.

- Jag har redan hört folk som börjat slå vad om hur länge skorstenen står i den här kritiska vinkeln, innan den faller samman och försvinner i Strömmen.

- Men det ska jag som sagt försöka hindra, eftersom den givetvis är mer värdefull ovanför vattenytan, än under...

- Man kan också säga att Norrköping nu fått ett mer levande konstverk, i och med att skorstenen börjat "röra på sig", tillägger Reidar och låter minsann riktigt road över det som skett och den folkvandring, som nu pågår till Bergsbron och skorstensfadäsen.

Sören Boström