Jan Svenungsson

Johans, Sebastian. "Konceptuell granit i backen",
in: Upsala Nya Tidning, 2.8.2011


Den konceptuella skulptören Jan Svenungsson (med ett förflutet som punkmusiker i Uppsala) är förmodligen mest känd för sitt majestätiska skorstensprojekt - som har resulterat i en lång rad funktionsbefriade skorstenar, som byggs en meter högre för varje gång. Svenungssons skorstenar är ett magnifikt exempel på sammanhangets betydelse och kontextuell förskjutning som konstnärlig metod. Och det är egentligen något av en skam att Uppsala, som konstnärens gamla hemstad, inte har en egen rökfri rökkanal.

Dessbättre är Uppsala i varje fall inte helt tomt på Svenungssonkonst och Fundament, placerad i Slottsbacken nedanför Slottets norra torn, är också ett väldigt spännande verk.

Fundament består av en platt granitskiva i vilken texten ”I morgon kommer ett torn att byggas på den här platsen” är infräst. Med sitt enkla, sanslöst solida utförande, är Fundament precis så evig som den evighet den ifrågasätter.

Svenungsson ringar med Fundament elegant in en allmänmänsklig flykt från existensens tillfälliga natur, och lär på sikt bära en någorlunda riktig spådom - även om tornet i Slottsparken i vår tid inte känns alldeles aktuellt. Vi kan behärska vår egen tid, men i ett perspektiv som är lite större bestämmer vi ingenting. Till och med de evigheter vi känner är av mer eller mindre tillfällig art.

Fundament har också ett syskonverk i Svenungssons bildsvit 10 Förslag på platser, som består av en serie stadsbilder av Uppsala där han har retuscherat bort stadens mest kända offentliga verk. Briljansen hos Svenungsson består ofta i att på ett väldigt enkel sätt förena en nästan debattliknande utsaga om det offentliga rummet med en genuin dödsskräck.

Svenungssons skulptur skapades för en utställning i Slottsbacken 1998, som alltjämt framstår som den bästa satsningen på samtidskonst i Uppsala på många decennier.

Sebastian Johans