Jan Svenungsson

Allgårdh, Sophie. "Hyllning till en föregångare", in: Svenska Dagbladet, 27.2.2014(...) Utställningen utgår från en kronologisk hängning där besökaren i tur och ordning lotsas till de tre geografiska polerna i konstnärens liv: New York, Paris och Hollywood. Den sobra gestaltningen blir en hyllning till superesteten Man Ray, men som helhet bjuder Millesgården med sina 81 inlån inte på några nya perspektiv. Den berättelse om konstnären som presenteras sträcker sig inte utanför det förväntade.

I slutet av 70-talet söker sig den unge konstnären Jan Svenungsson till Man Rays ateljé i Paris. Via änkan Juliet Man Ray inleder han ett eget forskningsarbete kring konstnären. Svenungsson bidrar också med en text i katalogen och det hade varit spännande att se vad som hänt om hans temperament och personliga ingång till Man Rays universum också fått färga av sig i salarna.

Objekten cirkulerar som kopior och repliker världen över, men de mest betydelsefulla målningarna är svårare att komma åt. De finns i New York och Paris, eller ägs av privatpersoner, och till denna värld har Millesgården inte haft nycklarna. (...)

Sophie Allgårdh