Jan Svenungsson

Weirup, Torben. "Hent et kunstvaerk",

in: Berlingske Tidende, 13.9.2000


60.000 gratis bøger i togene mellem København og Malmø er et af tilbuddene i Kulturbro 2000, hvor læsere af Sydsvenska Dagbladet og Berlingske Tidende også kan hente gratis plakater.

En gratis kunstbog? En gratis plakat? Det er blandt tilbuddene fra et Kulturbro 2000-projekt, der er løbet i gang af galleriejerne Inger Hägglund-Tornberg og Patricia Asbæk fra henholdsvis Lund og København.

I perioden 15. til 30. september vil togrejsende mellem København og Malmø dagligt kunne finde en bog af en af fire velanskrevne yngre svenske og danske kunstnere. Bogen vil man kunne tage med sig - og projektets navn er da også Take away.

Bøgerne er trykt i hver 15.000 eksemplarer, men for at sikre sig hele sættet må man jævnligt tage toget mellem de to byer, for den første dag er det den ene bogj der er stillet frem i særlige holdere. Den næste er det nummer to og så fremdeles, indtil turnussen gentages.

De fire kunstnere er Niels Bonde og Erik A. Frandsen fra Danmark og Ebba Matz og Jan Svenungsson fra Sverige. De har alle forholdt sig til begreberne rejse, genkaldelse og tilhørsforhold. Jan Svenungsson gennem tegninger af skulpturer og bygningsværker i København. Ebba Matz i fotografier af sig selv i hverdagen, Erik A. Frandsen med tegninger og manipulerede fotos af sig selv og sin familie og Niels Bonde ved at publicere gengivelser af sin personlige kalender med bemærkninger om observationer og aftaler under en rejse.

De fire kunstnere har ligeledes hver skabt en plakat. Plakaterne - nogle af dem vil være billboards - opsættes ved trafikale knudepunkter samt på cafeer i de to byer. Men man kan også hente sit egne eksemplarer i Sydsvenska Dagbladets informationskiosk på Stortorget i Malmø og i Berlingske Tidendes reception i Pilestræde i København.

Torben Weirup