Jan Svenungsson

"Psiho-topografia Scandinaviei",
in: Reader of Bucharest Biennale 3 / Pavilion Magazine, # 12 Vol. 2, 2008


Pe o hartă fiecare linie este legată de realitate. Eu utilizez hărţile şi obţin drept rezultat o realitate nouă în cadrul unei serii de lucrări intitulate Psycho-Mappings (“Psiho-cartografieri”). După ce am trasat prima hartă, am copiat-o de mină, încercînd să o fac cu cît mai multă precizie. Miam imaginat că sînt o maşină, un scanner uman. Cum am multă răbdare, copia mea a ieşit bine. Totuşi, studiată mai îndeaproape, dezvăluie nişte mici greşeli care apar peste tot. După ce am terminat de făcut copia, ea şi-a schimbat statutul: greşe1ile au devenit noua realitate. Prima hartă a rămas ascunsă, iar a treia imagine avea să fie o nouă copie minuţios executată: o copie a copiei.

Procedura a tost reluată de mai multe ori. A trebuit să mă concentrez exclusiv pe procesul mecanic. Să evit orice fel de influenţă exterioară.

Astfel o nouă (viziune referitoare la o) realitate geopolitică s-a dezvoltat de la sine, în opoziţie cu eforturile mele – chiar dacă nu şi cu intenţia mea iniţială. Reuşita lucrării a depins de abiljitatea mea de a-mi separa proiectul conceptual de efortul fizic, de a atinge un grad maxjim de precizie robotică, fiind concomitent conştient de faptul că întreaga ei valoare este dată de erorile care o deformează şi care trădează precizia robotică. Nimeni nu ştie dinainte imaginea de la capătui şirului.

Jan Svenungsson