Jan Svenungsson

Jonson, Lotta. “I morgon kommer något underbart att hända”,

in: 110 konstverk, Dymlings 2007


Utmed hela Corson som leder genom Campus Valla, Linköpings universitet, pågår (just det, pågår!) I morgon kommer något underbart att hända! uppdelad i sex avsnitt. Det lönar sig att leta både i ‘fågel, fisk och mitt emellan’-regionerna för att hitta sex skulpturer eller iscensättningar av ord och bokstäver. Tillsammans bildar de frasen om det underbara i morgon. De olika delarna är placerade utmed cykel- och gångvägen på ett givet avstånd från varandra.

Jan Svenungsson har använt sig av polerad svart granit, neonslingor, grå bohusgranit, brons och stål. Ett konceptuellt konstverk, okej, men likafullt med funktionella inslag. ATT går utmärkt att använda som sittplats, KOMMER likaså. Och UNDERBART är rena visuella symboliken. Där balanserar bokstäverna på varandra, till synes lika ostadigt och vingligt som ordets själva innebörd, för vad betyder “underbart” egentligen...

Jan Svenungsson har på ett mycket underhållande sätt beskrivit tankarna bakom sitt verk och mödorna innan allt kom på plats. Det gällde till exempel att gilla läget och att inte låta sig slås ner av Campusrådets invändningar mot själva budskapet. Protesterna lär ha handlat om själva devisen: om att fel image kunde skapas om missionen var att skjuta upp somligt till imorgon. Det underbara skulle ju kunna ske redan idag!

Det gör det också. Lite underbart just men framför allt förbluffande roligt är det i alla fall att gå på upptäcktsfärd och stöta på det ena ordet efter det andra.

Lotta Jonson